logo wereldwinkel
Zilveren sieraden van Dambar uit Nepal

Dambar, de zilversmid uit Nepal, was op 5 november in onze winkel.
We hebben nog een aantal mooie sieraden van hem op voorraad.

Met aankoop van een sieraad van Dambar, steunt u zijn hele omgeving.

Dambar is geboren in een gezin van de laagste kaste. Zijn vader probeerde als ijzersmid zijn gezin zo goed mogelijk te onderhouden. Als klein kind ging Dambar met zijn vader op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Dambar leerde zilveren sieraden maken in Kathmandu. Maar de veelvoorkomende ziekte tbc trof ook hem. Als kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij een Nederlander die zich zijn lot aantrok. Deze zorgde voor de goede behandeling en medicijnen. Na zijn herstel begon Dambar zijn eigen zilverwerkplaats. Hij kreeg contact met verschillende reisorganisaties, die hem tijdens hun groepsreizen bezochten.

Nu, vele jaren later trekt Dambar zich het lot van vele kastelozen aan. Hij heeft een zilversmederij en leert zijn familieleden en de arme jongens uit zijn dorp het vak. Zijn eigen kinderen en de kinderen van zijn familie krijgen de kans om te studeren. Via een Nederlandse fair-trade-organisatie slaagde Dambar erin zijn zilveren sieraden te verkopen in de wereldwinkels. Ook steunden ze hem met gereedschap om zijn zilveren sieraden te maken.

Op dit moment werkt Dambar met een team van vakbekwame en gemotiveerde professionals. Ongeveer 20 werklozen vinden werk in zijn werkplaats en krijgen een beroepsopleiding.

Na de grote aardbeving van 2015 kon Dambar helpen met hulpprogramma’s in verschillende districten. In 2017 werd een watertank van 50.000 liter gebouwd in het dorp Khadka Bhanjyan waar Dambar oorspronkelijk vandaan komt. Deze watertank zorgt voor schoon drinkwater voor 200 woningen.
Met hulp uit Nederland kon ook tandheelkundige hulp worden gegeven. Er werden gratis controles gedaan en er werd voorlichting gegeven over mondhygiene aan de dorpelingen.
Ook werd in dit dorp het initiatief genomen voor een schoolproject.

Meer informatie vind u op de website van Dambar: http://www.dambar-silver.com/ (engelstalig)


Waarom de wereldwinkel

In onze wereldwinkel verkopen we bijzondere producten uit landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Met uw aankopen haalt u de wereld in huis. Het assortiment is uniek, veelal handgemaakt en geproduceerd volgens het fairtrade-principe. Dat betekent: eerlijke handel en direct bijdragen aan de arbeids-en leefomstandigheden van de producenten met zorg voor het milieu.

Contact Info

Hoofdweg 157A
9765 CB Paterswolde

Telefoon: 06 - 29 32 52 78
Email: info@wereldwinkelpaterswolde.nl


Openingstijden:
Dinsdag t/m zaterdag
10.00 – 17.00 uur
Copyright 2024 Wereldwinkel Paterswolde