Afrika’s levendige geest wordt gevangen in het handgemaakte keramiek en servies van Kapula. De ambachtslieden van Kapula produceren een breed assortiment vazen, schalen, tegels, kommen, mokken en sierobjecten. Het prachtige Afrikaanse landschap geeft inspiratie voor de patronen en de kleuren van ons keramiek. In elk handgemaakt stuk vindt u dit terug, evenals een passie voor artistieke details.
Over de hele wereld staat Kapula bekend om zijn keramiek, dat zowel praktisch is als mooi. Ze zijn trots op elk stuk dat onze fabriek verlaat. We hopen dat u dat ook bent.
Kapula is begonnen met kaarsen, maar iets meer dan zeven jaar geleden zijn ze ook keramiek gaan produceren, zodat ze de unieke ontwerpen ook hierop konden laten zien. Wat begon als hobby / huisnijverheid in de keuken Ilse Appelgryn in 1993, ging al snel een eigen leven leiden en werd een volwaardige familiebedrijf in 1994. In het begin werkten alleen Ilse en nog één medewerker bij Kapula, vandaag heeft Kapula bijna 120 mensen in dienst.
Een groot deel van Kapula richt zich op het creëren van duurzame werkgelegenheid in onze kleine boerengemeenschap. Het is niet gemakkelijk om werk te vinden als je geen trekker kunt rijden of een kudde hoeden. 90% van de werknemers is vrouw, waarvan meer dan de helft meer dan 10 jaar voor Kapula werkt. In het kader van een programma van het ministerie van Economische Ontwikkeling en Toerisme werken er 10 jongeren. Na het voltooien van de middelbare school, kunnen ze bij Kapula werkervaring en –vaardigheden opdoen.
Kapula is lid van de World Fair Trade Organization. Hun principes worden toegepast om een positieve en krachtige werkomgeving te creëren.
Kapula produceert voor een groot deel voor de binnenlandse markt, maar al meer dan 10 jaar wordt er ook geëxporteerd naar Europa, de VS, het Midden-Oosten, maar ook naar Australië en het Verre Oosten.
In 1999 opende een eigen winkel in een oude schuur vlakbij de fabriek. Vandaag is dit een belangrijke bestemming voor bezoekers van Bredasdorp, om te winkelen en te genieten van een kopje thee in de tuin. Ook worden veel groepen ontvangen in de fabriek, waar ze worden rondgeleid en kennis maken met de mensen en het hele productieproces.
Er is een grote toewijding de Kapula-familie, de gemeenschap en het land. Als Kapula naar de toekomst kijkt, hopen ze te blijven groeien: “Zo kunnen we meer mensen helpen met goede dingen, zoals een baan/vaardigheid om trots op te zijn, onze geweldige cultuur om van te houden en het maken kunst om van te genieten.”
Voor meer informatie: zie de website van Kapula (engelstalig).