Oktober wijnmaand: Firefly wijn van Stellar Winery

De Firefly wijn in ons aanbod is een eerbetoon van Stellar aan de vuurvliegjes, kleine essentiële diertjes in de biologische wijngaard.


De aanwezigheid van vuurvliegjes in een wijngaard is een teken dat de biologische bestrijding hier goed werkt. De slakken worden opgegeten door de larven, terwijl de volwassen vuurvliegjes vegetarisch zijn en de meeste tijd aan de liefde besteden.
Dat de vuurvliegjes op dit moment schaars zijn, is een gevolg van chemische middelen waar in de meeste wijngaarden de slakken mee bestreden worden.

Stellar Winery is de grootste producent van biologische fair trade wijnen in Zuid-Afrika. De wijngaard is gelegen in Kys Halte, in de provincie West-Kaap, een gebied dat bekend staat om zijn lentebloemen en de enige halfdroge biosfeer in de wereld.
Stellar betrekt zijn organisch geteelde druiven van een aantal onafhankelijke bedrijven. Samen met de wijnmakerij, botteling en verpakkingsfabriek vormen zij een fair trade samenwerkingsbedrijf, de Stellar Winery Multi-Estate.
De werknemers van de boerderijen en de wijnmakerij, ook de seizoenarbeiders, bezitten samen 26% van de onderneming.

Innovatie is een van Stellars sterke punten. Vanaf 2003, het jaar dat deze wijn op de markt verscheen, hebben ze baanbrekend gewerkt, zowel in de wijnbouw als in sociale ontwikkeling.
In 2004 is Stellar gestart met een wijnreeks waaraan geen sulfiet is toegevoegd. Deze lijn is zo succesvol dat Stellar in deze categorie wereldleider is in de productie hiervan.

Het fairtrade programma is begonnen in 2004. Gedurende de jaren zijn er initiatieven ontwikkeld de gericht zijn op de verbetering van de leef- en werkomstandigheden.
De Stellar Foundation is een non-profit organisatie. Zij beheert ontwikkelingsprojecten op de boerderijen en in de gemeenschappen waaruit de Stellar werknemers komen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van Stellar Organics.  Deze website is in het Engels.