In 1987 zijn zeven dames uit Eelde/Paterswolde actief als wereldwinkelgroep. Twee van hen gaven een jaar eerder via markten en scholen voorlichting en verkochten producten uit ontwikkelingslanden. Hun motto was:
Honger hoeft niet, want er is voedsel genoeg, alleen ontbreekt het veel mensen aan koopkracht.
Deze groep verkoopt vanuit huis, maar in 1991 krijgen ze een plekje in het Punthoes in Eelde, een grote wens gaat in vervulling. Hier wordt het assortiment uitgebreid en zijn ook cadeauartikelen verkrijgbaar. Al gauw blijkt ook deze ruimte niet groot genoeg en in 1995 verhuist de winkel naar ‘Ons Dorpshuis’, dat net verbouwd en uitgebreid is. In heel Nederland zijn dan 400 Wereldwinkels.
In 2004 is het tijd voor een echte winkel. De winkel aan de Hoofdweg 223 is drie keer zo groot als de oude plek in ‘Ons Dorpshuis’ en is veel zichtbaarder voor het winkelde publiek. De overkoepelende organisatie, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels heeft een nieuw logo: een wereldbol met drie maskers, die samen de wereldbol vormen. Dit laat zien dat de wereldwinkel een winkel is van en voor wereldburgers.
In 2007 wordt de wereldwinkel verkozen tot beste winkelketen in de categorie ‘Hobby, cadeau en overig’. Ook krijgen ze de 2e prijs voor het meest klantvriendelijke personeel. De Landelijke Vereniging helpt de winkels te professionaliseren en dit werpt duidelijk zijn vruchten af.
Het 40-jarig bestaan van de wereldwinkels in Nederland in 2009 wordt gevierd met een FairTrade lintje voor alle medewerkers van de drie winkels in de gemeente Tynaarlo. Joke Rienks wordt extra in het zonnetje gezet, omdat zij in de tachtiger jaren betrokken was bij de oprichting van de winkel in Eelde.
In september 2012 wordt het 25-jarig bestaan van de Wereldwinkel in Eelde-Paterswolde gevierd met een feest met muziek, verhalen en eten uit diverse delen van de wereld.
In 2013 krijgt de winkel een nieuwe huisstijl, omdat ze lid is geworden van Wereldwinkels Nederland ipv de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Ds. Kaj van der Plas heropent de winkel, door middel van een verhaal, waarin hij de verbinding legt tussen de producenten van de Fairtrade producten en de doelstelling van de Wereldwinkel.
Zoals zoveel winkels in deze tijd, moet de winkel op de kosten letten. Daarom wordt uitgekeken naar een ander pand. Deze wordt gevonden aan Hoofdweg 157a. Met het betrekken van het nieuwe pand in mei 2014, krijgt de winkel ook een nieuwe naam: Wereldwinkel fair met flair. De verhuizing is een succes: doordat er meer winkels in de buurt zijn, zijn er ook meer passanten die zorgen voor een grotere omzet. In de jaren die volgen wordt het assortiment steeds meer uitgebreid. De klant wil meer dan het bekende wereldwinkelassortiment, daarom wordt bij de inkoop steeds bewuster gekeken wat de consument vraagt. Maar de doelstelling van het begin blijft:
Het gaat erom de kleine producenten daar te helpen en hier een bewustwording op gang te brengen.
Dan komen de jaren 2020 en 2021. Ze liggen ons allemaal nog vers in het geheugen, door de Coronacrisis. Klanten mogen of durven niet meer langs komen. Twee periodes is de winkel een aantal maanden helemaal gesloten. De Wereldwinkel besluit een webshop te openen voor de food-producten. Dit voorziet in een behoefte, zolang de winkel dicht is. Daarna wordt er weinig gebruik meer van gemaakt, omdat het veel leuker is om in de winkel langs te komen. Gelukkig weten de klanten de winkel weer te vinden.
De winkel heeft veel trouwe medewerkers, die vaak al jaren hun steentje aan de wereldwinkel bijdragen. Zo is Joke Rienks, een van de oprichters, nog steeds bij de winkel betrokken. Maar gelukkig zijn er ook steeds weer nieuwe vrijwilligers. Dankzij hen en de klanten kon het 35-jarig jubileum gevierd worden.
We hebben ons 35-jarig bestaan gevierd met een Fair-fashion week, met mode van Sari Fair fashion en sieraden van Kazuri.